Handlekurv

VANLIGE SPØRSMÅL



 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

       

DIBS - Payments made easy

Broderiskole

For deg som aldri har brodert før er den beste måten å lære seg å brodere å spørre noen som er erfarne om hjelp. Se på når han eller hun broderer og ha gjerne noen i nærheten i begynnelsen som du kan spørre hvis du støter på problemer eller har spørsmål.

Alle broderier og håndarbeider som du kjøper fra Ateljé Margaretha inneholder mønstre med tydelige instruksjoner og de stingtypene som skal brukes. I tillegg kan du i produktteksten finne informasjon om hvilken vev broderiet skal broderes på og hvor grov den er. Den vanligste stingtypen for produktene våre er utregnede korssting på aidavev.

Tips! Start med små broderier på grov vev (få tråder/ruter pr cm) før du prøver større broderier med finere vev (mange tråder/ruter pr cm).

Før du begynner å brodere

Sjekk innholdet i pakken før du begynner for å se at alt er med og at veven har korrekt størrelse og grovhet. Les alltid gjennom mønsteret før brodering slik at du vet i hvilken rekkefølge du bør brodere.

Når du begynner på et broderi i korssting anbefaler vi å starte fra midten for å sørge for at motivet blir sentrert og at stoffet ikke slutter for tidlig i noen av retningene.
NB! Kontroller at det ikke står noe annet på mønsteret. På mønsteret er det markert hvor midten er. Finn midtpunktet på veven ved å brette det fra begge sider. Marker midtpunktet og begynn å brodere her. Midten av veven tilsvarer midten av mønsteret, som du finner ved å følge pilene på kantene. Du kan også telle antall ruter (aidavev) og på den måten finne midten. Når det gjelder linvev er det enkleste å brette veven for å finne midten. 

Sorte og del garnet

Hvis garnet ikke er sortert, begynner du med å sortere garnet etter farge eller pr hespe. Hvert symbol på mønsteret tilsvarer en farge. Par garn med tallene og symbolene på en garnordner slik at du vet hvilken farge du skal brodere.

Det kan være lurt å gjøre en fargetest av garnet før brodering. Noen garn kan inneholde overskuddsfarge (vanligvis sterke og mørke farger). Det er ikke noe galt med garnet, men om ønskelig kan evt. overskuddsfarge skylles ut slik at man unngår at det farger av på veven eller på nærliggende sting. Ta noen mørke farger, f.eks. rødt og svart og gni mot et hvitt tøystykke. Dersom garnet farger av har det overskuddsfarge, og du kan da skylle det i lunkent vann til vannet ikke lenger farges. Legg deretter garnet flatt for å tørke. Pass på at det er helt tørt før bruk.

Hvert sting har et symbol på mønsteret (strameie/påtegnet broderi - hvert sting har et symbol, siffer eller et "mønster" på mønsteret).

På det første stinget stikker du nålen i veven litt bortenfor over til venstre for der du skal starte og lar et stykke av garnenden stikke opp på rettsiden. Fest den senere når du har brodert ferdig med tråden ved å brodere i stingene på broderiets bakside. Unngå å lage knuter, ellers vil det ferdige broderiet ikke bli glatt.

Husk at korssting må være brodert lett og jevnt. Hvis du trekker tråden for hardt, vil sting og vev se ujevne ut. Broder alle korssting først og deretter evt. alle attersting og dekorasjonssting.

Begynn og slutt alltid hver ny tråd med å feste den til stingene på vrangsiden. Husk å ikke feste mørke tråder i lyse da dette vil synes på forsiden. Vær nøye med å brodere korssting i samme retning hele broderiet igjennom.

Det gjør det ofte lettere hvis du markerer med en fargepenn på mønsteret der du har brodert ferdig.

Se forskjellige sting og sømtyper her »

Når broderiet er ferdig

Det kan hende at du må vaske broderiet når du er ferdig. Det følger alltid vaskeveiledning med på broderiene våre, disse må alltid følges.

Det ferdige broderiet bør strykes med et strykejern på baksiden. Duker, løpere, o.l. må dessuten også foldes. Hvis du har brodert et bilde er det nå på tide å ramme det inn. For mange av broderiene våre har vi tips til passende ramme på produktsiden, men du kan selvsagt velge en annen. Bare husk at motivet må få plass innenfor rammen og evt. passepartout. Det er ikke bra å velge for stor ramme heller (da er det ikke nok vev til å dekke ut i kantene eller feste bak).

Se rammene våre her »

Viktig å huske på

Strameie - Begynn med å brodere de små flatene slik at de ikke forsvinner i større flater når disse broderes senere. Også rette linjer er det bra å begynne med, slik at de virkelig blir helt rette.

Babytepper - Trykket på teppet forsvinner i vask, så sørg for at du har brodert helt ferdig før du vasker teppet!

Påtegnet - På noen påtegnede broderier skal det gjenværende trykket være ubrodert.

Fødsel/dåp - Noen design har både rosa og blått garn i pakken. Pass på at du broderer med riktig farge, bruk fargebildene som veiledning.

Tips & triks

Rene hender gir et rent broderi!

Hvis garnet snurrer seg, slipp nålen ned mot gulvet og la det rotere opp av seg selv.

Broder alltid alle korssting i samme retning.

Sting som ligger inntil hverandre skal berøre hverandre, altså broderes i samme hull.

Merk deg at fargefotoet er et godt bilde å sammenligne med.

Hvis håndarbeidet inneholder perleblandet garn eller metalltråd er det enkleste å brodere med korte garnbiter av disse trådene, de skal heller ikke deles.

Dersom anvisningene følges vil det alltid være nok garn.

Gode hjelpemidler 

Saksen bør alltid være skarp og bare brukes til å kutte tekstil og garn. Finn din nye favorittsaks her »

Ha en nålepute eller nåleholder tilgjengelig så du ikke mister noen av nålene. Se modellene våre her »

Nålitreder kan være til hjelp hvis du synes det er vanskelig å tre i nålen, du kan finne ulike varianter her »

Hvis du lett får såre fingre når du broderer kan et fingerbøll være bra. Vi har flere forskjellige modeller  »

Hvis du vil ta med deg broderiet eller trenger god oppbevaring er en håndarbeidsveske ypperlig, se veskene våre her »

Pass på at du har god belysning når du broderer, det beste er å brodere i dagslys. Vi har flere ulike lamper som kan gjøre det lettere for deg å få god belysning, se dem her »

Sybuer holder veven spent og du skåner hendene med mindre vev å holde i. Dessuten pleier resultatet å bli jevnere fordi veven alltid er like stram. Glem ikke å fjerne sybuen når du ikke broderer, ellers kan den etterlate permanente merker. Se sybuene våre her »

En garnordner hjelder deg å holde orden på garn og nåler. Du finner garnordner her  »